OELBERTLEZING ‘DE GEOGRAFIE VAN HET ORGEL’

DRS. J.A.J. WILLEMS

BASILIEK SINT-JAN-DE-DOPER - OOSTERHOUT – DINSDAG 12 APRIL 2011

Met medewerking van Ilse van Wuijckhuijse,  sopraan*

Het Oosterhoutse Sint-Oelbertgymnasium heeft de laatste jaren een traditie opgebouwd, waarbij docenten en oud-docenten lezingen geven over onderwerpen die hen fascineren. De docent doceert hierbij nu eens niet zijn eigen vak aan leerlingen, maar deelt een van zijn andere passies met een veel bredere groep geïnteresseerden. Op dinsdag 12 april zal Jan Willems om 19.30u in de Sint-Jansbasiliek een Oelbertlezing houden over het orgel, met aansluitend een concertje op het monumentale Maarschalkerweerdorgel. De sopraan Ilse van Wuijckhuijse, ook oud-Oelbertaan, zal hieraan haar medewerking verlenen. De toegang is gratis.

Willems was tot een paar jaar geleden aardrijkskundeleraar op het Oelbert en geeft datzelfde vak nu op het Stedelijk Gymnasium in Breda. Hij bleef overigens niet lang uit Oosterhout weg, want in 2007 werd hij benoemd tot organist van het prachtige Maarschalkerweerdorgel van de Sint-Jansbasiliek in Oosterhout. In dit monumentale gebouw zal de lezing dan ook plaatsvinden…een lezing over orgels kan immers niet zonder…orgels!

De geografie van het orgel?
Willems wijdde zijn afstudeerscriptie sociale-geografie destijds aan De geografie van het orgel, niet het meest voor de hand liggende onderwerp voor een geografiestudent! Nadat hij met deze scriptie zijn geografiestudie aan de Universiteit van Utrecht succesvol afsloot, zette hij zijn opleiding voort aan het Brabants Conservatorium in Tilburg bij Bram Beekman, één van de beste organisten van Nederland. In 2008 gaf hij in de Oosterhoutse Sint-Jan zijn eindexamenrecital.
Tijdens de Oelbertlezing zal Jan Willems ingaan op de geschiedenis van de orgels in de basiliek. Tevens zal hij een demonstratie geven: een orgel is immers een groots, gewelddadig -maar technisch vooral zeer ingewikkeld- blaasinstrument: hoe werkt dat nou allemaal? Via een beeldverbinding gaat u mee op expeditie door het instrument. Daarnaast gaat Willems in op de relaties tussen aardrijkskunde en het orgel. De lezing wordt uiteraard omlijst met een paar orgelwerken.

Lezing opent orgelseizoen Ludens 2011
Deze avond vormt een mooie opstap voor de orgelconcerten die de Stichting Ludens dit jaar weer in de basiliek gaat organiseren. De organist van de kathedraal in Utrecht, Wouter van Belle, zal deze serie op vrijdag 15 april openen, samen met Metske Gerlsma (hobo). Via een directe beeldverbinding zullen de verrichtingen van de musici beneden in de kerk op een groot scherm te volgen zijn. Aansluitend aan de lezing van Jan Willems, zullen kortingskaarten voor dit openingsconcert aangeboden worden aan bezoekers van de Oelbertlezing. Van harte welkom!

Jan Willems aan het Maasrchalkerweerdorgel van de Basiliek in Oosterthout   Ilse van Wuijckhuijse (sopraan)